Case study: EuroLoop, capaciteit door gesloten loop-systeem

Al jaren bestond er een tekort aan capaciteit voor het kalibreren van industriële gasmeters. De afhankelijkheid van de gasconsumptie bij installaties die gebruik maken van een bypass zorgde ervoor dat wachtrijen opliepen. NMi investeerde in een compleet nieuwe, wereldwijd unieke kalibratiefaciliteit voor industriële gasmeters om klanten in alle jaargetijden snel van dienst te zijn. Een knap staaltje innovatie maakte naam in de wereldwijde gaswereld.

De specialisten van NMi en VSL bundelde de krachten voor het ontwerp van deze innovatieve kalibratiefaciliteit. Naast de eis voor onafhankelijkheid van van het aardgasnet, waren er uitdagende specificaties ten aanzien van druk, flow en meetonzekerheden. Verschillende ontwerpvoorstellen, tientallen bijstellingen, creatieve oplossingen en ideale situaties passeerden de revue om te komen tot een realistisch, uitvoerbaar ontwerp dat de hoge verwachtingen waar kon maken. Hoe meet je bijvoorbeeld, in alle seizoenen, een gas-flow in een 24” meter bij een druk van 60 Bar? Het antwoord ligt besloten in EuroLoop.

Gesloten loop-systeem

De keuze voor een gesloten loop-systeem zorgde voor voordelen in de meetonzekerheid en voor continue beschikbaarheid van de installatie. Echter, dit bracht ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Waar laat je het gas als je onder lage druk test of als je meters aan het verwisselen bent en een deel van het systeem gasvrij wilt maken?

Twee enorme state-of-the-art gashouders met een inhoud van ieder 3500m2 onder een druk van 30 Bar vormen de oplossing. De complete inhoud van de installatie kan worden opgeslagen, waardoor hetzelfde gas keer op keer wordt gebruikt en het milieu niet onnodig wordt belast.

Herleidbaarheid

Om de hoge flow rates van EuroLoop herleidbaar te maken naar de internationale standaard (kubieke meter gas) ontwikkelde de specialisten van VSL een zogenoemde boot-strap-methode. Met het zeer nauwkeurige referentiegasvolume werd de herleidbaarheid opgebouwd om uiteindelijk metingen met hoge nauwkeurigheden te kunnen uitvoeren.

Dankzij EuroLoop kunnen wij onze doelstellingen voor meetonzekerheden omlaag bijstellen.

Het bouwen van een installatie zoals EuroLoop is geen sinecure, maar na jaren van ontwerp, bouw en commissioning konden alle betrokken partijen op 24 maart 2010 met trots het glas heffen tijdens de opening van EuroLoop!

Voor meer informatie: www.nmi-euroloop.nl.