Case study: Slimme testmethode geeft fabrikanten voorsprong

Eind 2010 werden de eerste meldingen gemaakt van storingen van statische elektriciteitsmeters. Meters bleken in bepaalde omstandigheden gevoelig voor elektromagnetische storingen binnen de frequentie 2-150kHz die veroorzaakt werden door alledaagse apparatuur zoals bepaalde voedingen en spanningsomvormers. Nutsbedrijven besloten vrijwel direct geen meters meer te accepteren die niet getest waren in deze frequentierange; een groot probleem voor de fabrikanten. NMi ontwikkelde al snel een oplossing om elektriciteitsmeters in dit frequentiegebied te kunnen testen.

Dankzij de testmethode kon ik mijn meetinstrument direct op de markt aanbieden met bewijsvoering van immuniteit!

Slimme testmethode

In de bestaande regelgeving waren geen eisen opgenomen om immuniteit voor verstoringen in dit frequentiegebied te testen, maar de verstoringen veroorzaakten foutieve metingen waardoor consumenten op basis van foutieve waarden werden aangeslagen. Begin 2011 ontwikkelde NMi daarom een slimme testmethode om immuniteit voor deze elektromagnetische storingen aan te kunnen tonen. Fabrikanten van kWh-meters konden zo al snel bewijzen dat hun meetinstrumenten voldeden en hun klanten overtuigen van de correctheid van de metingen.

Door CENELEC is uiteindelijk medio 2012 een document uitgegeven met hierin de vastgestelde officiƫle testmethode, mede gebaseerd op de kennis en ervaring van NMi. Tevens zijn hierin duidelijke beoordelingscriteria vastgelegd, die hebben gezorgd voor de gewenste duidelijkheid voor fabrikanten.