Case study: Wereldwijde markttoegang met OIML-MAA

Wereldwijde markttoegang, dat is wat veel fabrikanten van weeginstrumenten graag willen. Door de onderlinge acceptatie van meetresultaten is het mogelijk, en wel via het zogeheten OIML-MAA-systeem. Al tientallen klanten van NMi hebben wereldwijde markttoegang verkregen via het OIML-MAA-systeem, onder andere voor Amerika.

Het Amerikaanse NIST (National Institute of Standards and Technology) stelt in het National Type Evaluation Program (NTEP) aanvullende eisen aan load cells (OIML R60). NMi voert de daarvoor benodigde tests uit en neemt die op in het testrapport van de fabrikant, waarmee NIST probleemloos de testresultaten accepteert voor markttoegang in de USA. Het OIML-MAA-systeem kan inmiddels rekenen op een groot draagvlak, zowel onder fabrikanten als het NIST.

Mr Jim Truex, NTEP Administrator:

I want to take this opportunity to commend the NMi, you and your staff for the development of the NTEP annex to your reports. It has been very helpful, very well presented and most helpful in my review of the reports of test. The NMi has been very professional in the process.

Wat is OIML-MAA?

Het OIML Mutual Acceptance Agreement (OIML-MAA) is een afspraak tussen landen over de acceptatie van certificaten van overeenstemming voor internationale markttoegang. Landen die de OIML-MAA-overeenkomst tekenen, accepteren de testresultaten van andere landen. Zij zijn echter vrij om aanvullende eisen te stellen om aan hun nationale wetgeving te voldoen. Nederland kent al deze eisen, waardoor de certificaten van NMi breed worden geaccepteerd. NMi werkt actief aan nog bredere acceptatie van testresultaten en het uitbreiden van OIML-MAA (meer verschillende type meetinstrumenten en ondertekening door meer landen) om snelle markttoegang voor haar klanten te faciliteren.