Eerste OIML R 117 CoC voor Emerson Process Management

Op 1 mei 2015 heeft NMi’s Managing Director Arjan van Breukelen het allereerste OIML R 117 Certificate of Conformity (CoC) voor een industrieel component van een meetsysteem uitgereikt, een wereldwijde primeur. Dit unieke moment vond plaats bij  Emerson Process Management in Ede.

Een CoC is een certificaat dat conformiteit van een systeem of component aantoont met de vereisten die worden gesteld in de desbetreffende OIML aanbeveling.

Belang OIML R 117

Meetsystemen van ‘vloeistoffen anders dan water’ (liquids other than water) zoals die op pijplijnen, voldoen aan de Measurement Instruments Directive als de richtlijnen in de OIML R 117 aanbeveling worden gevolgd. Tot voor kort konden R 117 CoCs slechts worden uitgegeven voor retail systemen zoals benzinepompen. Dankzij de publicatie van het officiële test report format (OIML R 117-3), dat eind 2014 is goedgekeurd, is het nu ook mogelijk om CoCs te publiceren voor alle meetsystemen en componenten van meetsystemen die worden benoemd in R 117-2.

Dit is een groot voordeel voor fabrikanten, omdat CoCs in veel meer landen worden geaccepteerd dan alleen het testrapport. Daarnaast zijn er verschillende landen die alleen OIML aanbevelingen in hun nationale wetgeving implementeren als het officiële test report format is gepubliceerd. Hierdoor kunnen fabrikanten hun producten wereldwijd nog beter afzetten.