NMi geeft eerste Power Quality certificaat uit

Een half jaar geleden, tijdens de European Utility Week 2015 in Wenen, kondigden we met trots een nieuwe service aan: het testen van power quality meters volgens de IEC 61000-4-30 Editie 3. Vorige week was het zover, een mijlpaal: de eerste power quality meter is gecertificeerd!

De meter in kwestie is een Siemens SYCAN Q100, klasse A. De functionele testen en de eisen t.a.v. onzekerheid die zijn toegepast staan omschreven in IEC 62586-2. De meter is blootgesteld aan alle power quality verschijnselen die worden genoemd in het IEC 61000-4-30 document. Denk hierbij aan spanningsdalingen, -onderbrekingen en -fluctuaties, interharmonics, flikker etc.

IEC conformiteit
Het monitoren van power quality is van het grootste belang voor nutsbedrijven. Zij kunnen aanzienlijke financiële verliezen en schade aan hun geloofwaardigheid oplopen als er storingen optreden. Als alle power quality meters in het electriciteitsnet conform IEC 61000-4-30 functioneren, worden de power quality fenomenen op dezelfde manier gemeten. Daarom hebben zowel fabrikanten als nutsbedrijven interesse in deze nieuwe service. Op dit moment lopen er meerdere power quality projecten bij NMi. Het certificaat voor Siemens is de allereerste die is uitgegeven. Wij hopen dat we veel andere klanten kunnen helpen met de certificering van hun power quality meters.

European Utility Week 2016
Natuurlijk is NMi weer van de partij bij de European Utility Week 2016 in Barcelona om al uw vragen over power quality metingen te beantwoorden. Kon langs op stand nummer 3H111 voor meer informatie of stuur een email naar onze senior approval expert Henri Schouten: hschouten@nmi.nl

Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.