Het e-teken in twee dagen: een winstgevende ervaring

In de nieuwsbrief van januari jl. kondigden wij het al aan: op 14 en 15 april 2015 zal de tweedaagse training ‘Het opzetten van een e-teken systeem weer plaatsvinden bij NMi. Jeroen Rommerts, Senior Product Manager voor de verpakkingsindustrie, is al jarenlang de enthousiaste trainer en gastheer. Als expert in het garanderen van de metrologische kwaliteit van meetinstrumenten in productieprocessen kan hij als geen ander uitleggen waarom deze training zo interessant voor verpakkers kan zijn.

Jeroen Rommerts, breeduit lachend: “Mijn antwoord is tweeledig. Ik zal eerst de zakelijke versie geven. Mensen die deze training hebben gevolgd, weten alles wat ze nodig hebben om het e-teken in een bedrijf te kunnen implementeren en onderhouden. Zij kunnen met heel veel zelfvertrouwen besluiten nemen ten aanzien van het e-teken. Nog zakelijker is dat je er gewoon veel geld mee kunt verdienen. Als je het e-teken niet voert, dan moet je in de verpakking stoppen wat er op die verpakking staat. Als je het e-teken wel voert, dan moet je wat investeren maar daar staat tegenover dat je daarna minder product in de verpakking mag stoppen, domweg vanwege de toleranties die dan bestaan. Dat investeren bestaat uit het krijgen van een erkenning, het opzetten van een e-teken systeem en het vergaren van kennis daarover. Dat kun je doen door deze training te volgen.

Het minder zakelijke antwoord is dat het ook een ontzettend leuke training is om te doen. Omdat je denkt: ‘Het is eigenlijk maar een heel klein onderwerp en daarom verdiep ik me er niet in’, maar dan blijkt er een hele wereld achter te zitten. Die wereld breng ik samen met de deelnemers tot leven, in relatie tot het specifieke product waar zij zelf veel verstand van hebben, en dat is een enorm inspirerende ervaring.”

Kun je een voorbeeld geven van die inspirerende wereld?

“Toevallig had ik laatst een man aan de lijn die hamburgers maakte. Toen ik hem daarover ging uitvragen, kon hij me hele verhalen vertellen over dat er zo ontzettend veel variatie was in hamburgers en dat de ene hamburger de andere niet is. Toen heb ik zijn vakkennis verplaatst naar mijn specialisme, het e-teken en weegschalen. Je zou in eerste instantie denken: ‘een weegschaal is een weegschaal’. Maar daar zit een zelfde soort verhaal achter. En dat verhaal ga ik tijdens de training vertellen. De ervaring leert: als mensen na afloop naar buiten komen denken ze: ‘Oké, gaaf!’”

Hoe zien die twee dagen eruit?

“Mijn training is alles behalve droge kost. Het zit helemaal vol met voorbeelden uit de alledaagse praktijk. En je krijgt er een ongelooflijk goed naslagwerk bij, daar kun je echt mee vooruit. De praktijkvoorbeelden sluiten aan bij dat wat de deelnemers brengen. We schakelen heen en weer van wat aansluit bij hun belevingswereld naar een iets hoger abstractieniveau op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving en wat je daar mee kunt. Dat is wat het leuk maakt, want de stof is erg praktisch en laat zien waar je voordeel kunt halen. Daardoor wordt zelfs een onderwerp als definities aantrekkelijk.”

Wie nodig je uit om zich voor de training in te schrijven?

“In de eerste plaats alle verpakkers in Nederland die erover nadenken een e-teken systeem in te voeren. Maar vooral ook verpakkers die ooit het systeem hebben geïmplementeerd en waarbij degene die dat gedaan heeft inmiddels weg is. En dus de achtergrond van het systeem niet meer kennen. Door een goede opfriscursus kunnen ze de juiste besluiten nemen en zichzelf afvragen of dat systeem, dat bij wijze van spreken al 10 jaar staat, nog wel relevant en passend is. En of het nog beter kan. “

Praktische informatie

Deze training vindt plaats in het NMi hoofdkantoor in Dordrecht. Lunch en een uitgebreid naslagwerk zijn inbegrepen. Inschrijven kan via het registratieformulier op onze website. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u contact opnemen met 078 – 633 23 08 of een email sturen naar nmi@nmi.nl

Datum:                                Dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015
Duur:                                   2 dagen
Niveau:                               MBO/HBO
Investering:                        €1395 per persoon, exclusief btw.
Optioneel examen:            €175 per persoon, exclusief btw.