IEC62053-24, de nieuwe norm voor blindverbruik

De International Elecrotechnical Commission (IEC) heeft een nieuwe norm voor blindverbruik (reactieve energie) gepubliceerd onder de naam IEC62053-24, welke geldt voor blindverbruik meters in de klassen 0,5 S, 1 S en 1. NMi test uw meters vanaf nu volgens deze meest recente norm.

Al jaren wordt voor het testen van blindverbruikmeters de IEC-norm 62053-23 gebruikt. Dit document was speciaal ontwikkeld voor het testen van dit soort meters. Echter, het bevatte alleen de eisen voor de naukeurigheidsklassen 2 en 3, terwijl moderne electriciteitsmeters veel nauwkeuriger zijn. Bij gebrek aan een norm konden deze meters dus niet goed worden getest.

IEC62053-24: Verbeterde nauwkeurigheid

De nieuwe IEC-norm voor hogere klassen nauwkeurigheid is ontwikkeld in de werkgroep IEC TC13. Een belangrijk kenmerk van de norm is dat de definitie voor reactieve energie nu is gebaseerd op de fundamentele constanten voor spanning en stroom. Ook nauwkeurigheidstesten onder niet-sinusvormige condities, zoals de het vaststellen van de invloed van de vijfde harmonischen, vallen binnen de nieuwe norm.

Bij het testen van de meters volgens de nieuwe normĀ  gebruikt NMi een speciale referentiestandaard, waarmee alleen de fundamentele reactieve energie gemeten wordt. Op deze manier kunnen blindverbruikmeters uitstekend worden gemeten volgende de nieuwe IEC62053-24-norm.

Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.