NMi aangewezen als eerste ‘Issuing Authority’ voor R 137

Goed nieuws voor fabrikanten van gasmeters: na lang wachten is het R 137 document voor gasmeters eindelijk compleet. In 2012 werd het R 137-1/-2 document met de vereisten en testprocedures gepubliceerd. De R 137-3 met het test report format is nu ook gepubliceerd, wat het R 137 document volledig maakt.

Dit bekent dat de R 137 van nu af aan gebruikt kan worden voor het OIML Certificate of Conformity systeem. Als een gasmeter voldoet aan alle vereisten die in deze Aanbeveling zijn vastgelegd, kan er een OIML Certificate of Conformity worden uitgegeven. Dit opent deuren om wereldwijd metrologische toelatingen te verkrijgen, zoals in Zuid-Amerika, Australië, China en veel andere Aziatische landen. The R 137 kan ook worden gebruikt als normdocument om Europese MID toelatingen te krijgen voor elk type gasmeter.

NMi heeft een groot aandeel gehad in het schrijven van de R 137. Het zal u dan ook vast niet verrassen dat ons lab ISO 17025 is geaccrediteerd. Verder zijn wij aangewezen als de eerste OIML Issuing Authority voor dit document, dat kan worden gedownloaded op de OIML website.

Wilt u meer weten over het OIML Certificate of Conformity? Neem contact op met NMi via nmi@nmi.nl.

Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.