SMDA laboratorium van NMi in Southampton live!!

NMi is trots te kunnen melden dat het SMDA laboratorium in Southampton op 4 augustus jongstleden live is gegaan. Vorig jaar hebben NMi en Gemserv het contract getekend waarin NMi is aangewezen als officieel SMDA-testinstituut voor het Smart Meter Device Assurance (SMDA) regime in Groot-Brittannië. Dit betekent dat alle slimme meters en gerelateerde apparatuur in Groot-Brittannië door NMi worden getest op correct functioneren.

Als een van de maatregelen om energieconsumptie te verminderen, worden in de komende jaren in totaal zo’n 53 miljoen slimme meters geïnstalleerd in alle huizen in Groot-Brittannië. In tegenstelling tot traditionele elektriciteitsmeters, is het met slimme meters mogelijk voor elektriciteitsmaatschappijen om te communiceren met de meters in de woningen van consumenten. Hiermee kunnen zij up-to-date data uitlezen, tarieven instellen en real-time informatie verkrijgen over de consumptie. In Groot-Brittannië wordt dit gedaan via de Data Communications Company (DCC). Naast hardware en software moet de communicatie ook onder de benodigde veiligheidsprocedures worden uitgevoerd, die onder alle omstandigheden correct moet functioneren.

Als het aangewezen SMDA-testinstituut zal NMi alle tests uitvoeren aan de slimme meters om de markt de zekerheid te kunnen bieden dat alles goed werkt binnen de smart meter infrastructuur.

Interoperabiliteit en onderlinge uitwisselbaarheid

Alle elektriciteitsmeters in Europa moeten, voordat ze op de markt worden gebracht, worden onderzocht op conformiteit met de Measuring Instruments Directive (MID). Meer dan 35% van alle in Europa geïnstalleerde elektriciteitsmeters zijn MID-gecertificeerd door NMi. Om conformiteit met de extra SMDA-eisen voor Groot-Brittannië aan te tonen, heeft NMi de scope uitgebreid met:

  1. interoperabiliteit, om aan te tonen dat slimme meters en bijbehorende apparatuur succesvol kunnen communiceren met de systemen van de DCC; en
  2. onderlinge uitwisselbaarheid, om na te gaan dat alle apparatuur binnen het Home Area Network (HAN), zoals in-home displays, meters, pre-payment interfaces of aanvullende schakelaars, met elkaar kunnen communiceren en opdrachten kunnen interpreteren en daarop reageren, onafhankelijk van het gebruikte fabrikaat en type.

Over SMDA

Het SMDA-regime levert zekerheid voor consumenten, leveranciers en financiers dat slimme meters en daarbij horende apparatuur in de woningen van consumenten goed zullen werken. Gemserv werd in januari 2015 aangewezen als SMDA Scheme Operator (SO) door de SMDA Company (SMDA Co). Hun belangrijkste taak bestaat uit het opzetten van het testregime dat de zekerheid borgt. Een van de belangrijke punten uit het SMDA-regime is dat er een onafhankelijk testinstituut is dat de apparatuur test (NMi). Fabrikanten van slimme meters, of andere apparatuur zoals in-home displays en pre-payment interfaces kunnen hun apparatuur door NMi laten testen tegen de testspecificaties die SMDA SO in samenwerking met de leden van het SMDA-regime heeft ontwikkeld. Nadat de tests succesvol zijn afgerond, ontvangt het betreffende apparaat een SMDA-markering en wordt het geregistreerd in het Device Assurance Register (DAR).

Aanmelden voor SMDA test

Voor  meer informatie kunt u contact met het SMDA team opnemen. Ook kunt u zich aanmelden voor de test door onderstaand (Engelstalig) formulier in te vullen waarna wij contact met u opnemen voor verdere details.

 

Application form Smart Meter Device Assurance (SMDA)

 

Product specification

  • NMi needs to receive 10 samples per device type. Please check this form for the certificate requirements.
 

Sample 1

 

Sample 2

 

Sample 3

 

Sample 4

 

Sample 5

 

Sample 6

 

Sample 7

 

Sample 8

 

Sample 9

 

Sample 10

 

Pre requisites

 

Exit criteria

 

Device instructions

 

Requested services

 

Market information

 
Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.