NMi neemt deel aan OIML R139 overleg over waterstofdispensers

OIML R139 waterstofdispensers

NMi heeft recent deelgenomen aan de OIML R139 bijeenkomst voor waterstofdispensers. Deze kick-off meeting voor het nieuwe project vond plaats in Japan. OIML R139 gaat over gecomprimeerde gasvormige tankmeetsystemen voor voertuigen. Dit project is door de Japanse delegatie opgestart om waterstofdispensers te implementeren in de reeds bestaande OIML R139 aanbeveling. De huidige aanbeveling was al toepasbaar voor CNG-dispensers, maar door specifieke elementen was dit niet het geval voor waterstofdispensers. Aangezien dit soort systemen in Japan flink worden aangemoedigd, vond de bijeenkomst plaats in Yokohama in het bijzijn van een grote Japanse delegatie.

Nauwkeurigheidsklasse 5 nu beschikbaar

Gedurende de tweedaagse bijeenkomst kwamen een boel “hot topics” ter tafel om te bekijken of hier al overeenstemming over te verkrijgen was. Een groot deel van de sessies werd besteed aan de discussie over de juiste nauwkeurigheidsklasse voor waterstofdispensers. Daarnaast werd gesproken over gerelateerde onderwerpen en mogelijke verbetering van de nauwkeurigheidsklasse. Conclusie: op dit moment is nauwkeurigheidsklasse 5 haalbaar (afwijking van maximaal 4% voor typekeuring en 5% voor installaties in het veld), maar met oog op technologische ontwikkelingen in de komende jaren is nauwkeurigheidsklasse 3 geschikter (afwijking van maximaal 2% voor typekeuring en 3% voor installaties in het veld). Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat fabrikanten van dispensers de metingen onder 700 bar druk moeten verbeteren en de onzekerheid moeten verlagen van de hoeveelheid gas in de leiding.

Eind 2017 hopen we alle technische issues te hebben opgelost

Marc Schmidt was namens NMi aanwezig bij de bijeenkomst. “We hopen alle technische problemen eind dit jaar te hebben opgelost. Dat zou betekenen dat we eind 2018 de gereviseerde OIML 139 kunnen afmaken en publiceren. De publicatie van dit document binnen twee jaar na de start van het project zou een mijlpaal zijn in de OIML-wereld. We hopen, en doen onze uiterste best, om dit voor elkaar te krijgen, in samenwerking met alle deelnemende landen”.

Marc Schmidt

Marc Schmidt

Approvals Engineer/Lead Assessor, Worldwide,Netherlands

7 jaar ervaring in het toelaten van vloeistofmeetsystemen en delen van meetsystemen. Gespecialiseerd in ultrasone en coriolis meters. Lid van FHI, OIML R81, R117 and R139, WELMEC 10.