Terugblik op de European Utility Week 2015

De EUROPEAN UTILITY WEEK, die plaatsvond in Wenen van 3 t/m 5 november 2015, was voor ons de ideale plek om in contact te komen met professionals die zich bezig houden met het meten van elektriciteit, gas, water en warmte. In een inspirerende, internationale ambiance werden ideeën uitgewisseld en kregen we beter zicht op de grootste problemen waar fabrikanten en eindgebruikers tegenaan lopen.

Onze stand was centraal gelegen in een van de twee grote beurshallen: de thuisbasis van ons Utility team, van waaruit we onze nieuwe services aan het publiek konden introduceren. Twee van deze services werden bijzonder enthousiast ontvangen: Power Quality en Accelerated Reliability.

Power Quality meters worden geïnstalleerd om de stabiliteit van de grid te monitoren. Deze meters kunnen zaken als onderbrekingen, over- en onderspanning, fluctuaties etc. detecteren. Het is van groot belang dat de power quality fenomenen op dezelfde manier worden gemeten en dat de uitkomsten vergelijkbaar zijn.  Bij NMi kunnen power quality meters worden getest volgens IEC 61000-4-30 editie 3. In een speciale testopstelling worden de meters blootgesteld aan alle power quality fenomenen die in de IEC standaard staan omschreven.  Door de geteste meters te vergelijken met een referentiemeter kan worden vastgesteld in hoeverre de meters voldoen aan de eisen in de IEC 61000-4-30.

Download de flyer over Power Quality hier.

Accelerated Reliability is een testmethode die wordt gebruikt om de levensduur van verschillende elektriciteitsmeters vast te stellen. De betrouwbaarheid van de geïnstalleerde meters is een zeer belangrijke parameter bij het voorbereiden van een business case tijdens meter rollouts. De testen worden uitgevoerd volgens IEC 62059-31-1. Tijdens dit Accelerated Reliability testen worden steekproefgewijs exemplaren uit een vooraf bepaalde populatie genomen. Deze meters worden onderzocht onder diverse extreme omstandigheden, zoals een sterk verhoogde temperatuur en vochtigheidsgraad.

Wilt u meer informatie over deze en andere diensten van NMi ontvangen? Stuur een mailtje naar nmi@nmi.nl of bel naar 078 633 23 32.

Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.