Testen van gas meters conform EN 16314: extra functionaliteiten

Het komt steeds meer voor dat traditionele, mechanische gasmeters worden uitgerust met extra functionaliteiten. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals elektronische displays die gevoed worden door batterijen, vooruitbetalingsystemen met gaskleppen, tariefcontrole of communicatie-apparatuur.

Extra functionaliteiten voor gasmeters kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd: geïntegreerd in de meter, aan de meter vastgemaakt of op afstand van de meter. CEN/TC 237 heeft de EN 16314 “Gas meters-additional functionalities’ uitgegeven, wat een richtlijn vormt bij het onderzoeken van deze varianten.

Bij NMi kunnen gasmeters met extra functionaliteiten worden getest volgens EN 16314. Afhankelijk van de geïmplementeerde items kan er een testplan worden samengesteld om te onderzoeken of er wordt voldaan aan de vereisten die in deze norm zijn vastgelegd.

Geïnteresseerd? Wij helpen u graag verder. Aarzel niet om contact op te nemen en uw vragen te stellen via nmi@nmi.nl.

Henri Schouten

Henri Schouten

Business Development Manager Utilities, Worldwide,Netherlands

Expert op het gebied van alle utility meters (electriciteit/ gas/ water/ warmte). Lid/ voorzitter van diverse IEC, CENELEC, OIML en WELMEC groepen. Voorzitter van de Nederlandse spiegelgroep NEC13. Een van de auteurs van de OIML R 137 aanbeveling.