NMi op de UNITI Expo in Stuttgart

Erik van de Graaf, account manager Olie & Gas, was op 14 en 15 juni 2016 bij de UNITI Expo in Stuttgart, een belangrijke beurs voor de Europese benzine detailhandel. Zijn speciale interesse ging uit naar benzinepompen, Point Of Sale systemen (POS) en Outdoor Payment Terminals (OTP).

Wat was het doel van je bezoek?
Erik van de Graaf: “Als fabrikanten van wettelijk geregelde meetmiddelen een voorsprong op hun concurrenten willen houden, moeten ze kunnen voldoen aan het sterk toegenomen wensenpakket van klanten. Daarbij moeten ze niet alleen het imago van hun merk beschermen, maar ook zeer gevoelige betaalgegevens. Veiligheid wordt steeds belangrijker. Versleutelde data die door een benzinepomp wordt verzonden, dient exact gelijk te zijn aan de data die door de administratie wordt ontvangen. Dit speelt een grote rol bij de business case van fabrikanten. Veel van hen zijn onze klanten en exposeerden tijdens de UNITI expo. Als hun accountmanager wil ik hun uitdagingen beter begrijpen.”

Hoe kan certificering hierbij ondersteuning bieden?
“Fabrikanten wiens systeem in het verleden bij NMi is gecertificeerd, hebben nu revisies nodig die aan de nieuwe wettelijke eisen voldoen. Vooral voor instrumenten die vloeistof meten verandert er momenteel veel binnen de wetgeving. Sinds een aantal jaar implementeren alle EU landen de Measurement Instruments Directive (MID). Dit houdt in dat alle instrumenten die voor handelsdoeleinden worden ingezet, zoals benzinepompen gecombineerd met POS systemen, een EU Type Examination Certificaat moeten hebben. De interoperabiliteit tussen hardware en software in benzinepompen moet dus perfect zijn. Wij kunnen dit onder uiteenlopende gesimuleerde omstandigheden testen, en bewijzen dat de som van de onderdelen betrouwbare testresultaten oplevert.  Voor Self-Service apparaten bestaat onze testmethode voornamelijk uit software testen zonder dat het nodig is om hardware testen te doen. Het functioneren van POS en OTP systemen wordt immers vooral bepaald door de software. Door zo’n systeem op vrijwillige basis te laten certificeren met een NMi Parts of Evaluation Certificaat, wordt het veel gemakkelijker en sneller voor een fabrikant van de gehele benzinepomp om een ‘MID MI05 Liquids other than water’ en OIML R117 certificering te krijgen. Een  win-win situatie voor zowel de POS- als benzinepomp fabrikant. Het is een bewijs van kwaliteit richting de markt.”

Wat zijn je plannen voor de komende maanden?
“In de tweede helft van dit jaar willen we klanten in Duitsland en Frankrijk bezoeken om dit onderwerp verder met hen te bespreken. In 2014 heeft NMi een seminar over POS systemen in Spanje georganiseerd. Klanten werden geïnformeerd over de mogelijke routes die zij kunnen nemen om de Europese en wereldmarkt met hun betaalsysteem te betreden. We willen een vergelijkbaar seminar ook in andere landen geven om aan de grote vraag naar dit soort informatie te voldoen.”

Contact met Erik?

Evdgraaf@nmi.nl

https://www.linkedin.com/in/erikvandegraaf