Wetswijziging bevroren opgietvloeistof

Tot op heden werd een glaceerlaag van ijs rond bevroren voedsel gezien als een zogenaamde opgietvloeistof en moest het uitlekgewicht van het product worden gedeclareerd. Het e-teken op de verpakking had betrekking op de hoeveelheid van bevroren voedsel én ijslaag samen. Met de invoering van Etiketteringsverordening 1169 /2011 is dit echter veranderd.

De netto hoeveelheid en het e-teken slaan voortaan op het voedsel zonder de glaceerlaag van ijs. Meer of minder glaceer vertroebelt de hoeveelheidaanduiding op de verpakking dan niet meer. Met deze wetswijziging zet de Europese wetgeving een stapje in de richting van de wereldwijd geaccepteerde gedachte dat (al dan niet bevroren) opgiet-vloeistof moet worden gezien als verpakkingsmateriaal en dat de hoeveelheiddeclaratie op de voorverpakking slaat op de delen die bedoeld zijn om niet over te blijven, maar om te worden geconsumeerd. Deze wetswijziging is vooral belangrijk voor de verpakkers en importeurs van vis en andere zeevruchten.

Verpakkers en importeurs van bevroren voedsel met een glaceerlaag van ijs kunnen de toleranties van het e-teken gebruiken om fluctuaties in de hoeveelheid voedsel op te vangen. Het e-teken kan pas worden gebruikt na erkenning of goedkeuring van het deel van het kwaliteitssysteem van verpakkers of importeurs dat betrekking heeft op de hoeveelheid product in de verpakking.

Jeroen Rommerts

Jeroen Rommerts

Senior Product Manager, Netherlands

Expert in het garanderen van de metrologische kwaliteit van meetinstrumenten in productieprocessen, verificatieprocedures en kwaliteitssystemen. Lid van OIML TC6 (voorverpakkingen), WELMEC WG6 (voorverpakkingen).

@JRommertsNMi Wettelijke kalibratie bestaat niet. #e-teken #nmi https://t.co/Sdf3IEBEsD